Nieuws

jotihunt 2018

jotihunt banner

Waarom scouting goed is voor ieder kind

shutterstock scouting

Steeds vaker hoor je vragen voorbij komen als ‘Waarom moet mijn kind op scouting?’, ‘Is dat niet heel sullig?’ en ‘Wat leert mijn kind daar?’. Een heleboel vragen die vaak ontstaan uit onwetendheid. Hoogste tijd dus om wat opheldering te geven. Daarom de belangrijkste redenen op een rij waarom scouting goed is voor ieder kind. Want geloof mij, scouting is meer dan vuur stoken, knopen maken en kamperen.

 

Kinderen gaan uitdagingen aan
Laat je uitdagen! Dit is de slogan van scouting Nederland en dat is precies wat kinderen doen op scouting. Door het gevarieerde programma komen kinderen dingen tegen die zo op school of bij een sport, waar toch vaak hetzelfde programma is, niet tegen komen. Bij scouting daag je jezelf uit om dingen te proberen, op je eigen snelheid. Zo ontwikkelt ieder kind zich op een leuke manier en zonder dat hier een cijfer of ‘moetje’ aan vast zit.

Nieuwe Hobby’s
Veel ouders denken dat scouting vooral fikkie stoken, vuurmaken en kamperen is. Maar veel ouders weten niet dat scouting zich houdt aan de 8 vaste thema’s.

  1. Uitdagende Scoutingtechnieken: activiteiten rondom een techniek, zoals hakken, stoken, kaart en kompas, routetechnieken, pionieren, zeilen en kamperen.
  2. Buitenleven: activiteiten rondom het beleven van de natuur en overleven in de natuur, zoals survival, kennis van plant en dier, milieu, natuurbeheer en weer.
  3. Expressie: activiteiten waarmee je je kunt uitdrukken, zoals dansen, filmen, handvaardigheid, toneelspelen, muziek maken en schrijven.
  4. Sport & Spel: sporten, postenspelen, renspelen, gezelschapsspelen en teamspelen.
  5. Identiteit: activiteiten die te maken hebben met wie je zelf bent (zelfbeeld), je levensovertuiging en de identiteit van je groep.
  6. Samenleving: activiteiten die te maken hebben met je eigen omgeving, het cultureel erfgoed en de maatschappij (maatschappelijke participatie).
  7. Internationaal: activiteiten rondom kennis over Scouting wereldwijd (bijvoorbeeld JOTA-JOTI), internationale uitwisselingen en andere culturen.
  8. Veilig & Gezond: activiteiten rondom voeding en veiligheid (zowel fysiek als emotioneel).

Sociale vaardigheden
Ik heb altijd gezegd: scouting zou goed zijn voor iedereen. De vaardigheden op alle gebieden komen je hele leven van pas. Dat ik gelijk heb, blijkt nu ook uit een grootschalig onderzoek dat is gedaan door National Child Development Study. Hieruit bleek dat mensen die als kind op scouting zaten, op latere leeftijd minder psychische problemen zoals angsten en stemmingsstoornissen hadden, dan mensen die niet op scouting zaten.

Ook in deze tijd is scouting nog steeds interessant. Zelfredzaamheid en samenwerking staan centraal en deze vaardigheden heb je je levenlang nodig. Kinderpsycholoog Tischa Neve weet dit ook en zegt hierover “Bij scouting werken kinderen altijd samen met andere kinderen. Ze proberen problemen op te lossen en gaan uitdagingen aan in de natuur. Ze zijn sociaal én cognitief bezig. Zo doen ze sociale en emotionele vaardigheden op. Dat komt de rest van je leven van pas.”

Politie Opkomst bij de Bevers en Welpen

whatsapp-image-2016-10-08-at-11-49-12

Afgelopen zaterdag hadden de welpen en de bevers samen een politie opkomst! Teun Berends, een politieagent uit Loenen, vertelde graag over zijn vak. Hij kwam samen met zijn motor langs. de Bevers en Welpen hebben veel geleerd en mochten zelfs nog even op de motor zitten!

whatsapp-image-2016-10-08-at-12-35-52 whatsapp-image-2016-10-08-at-11-57-06 whatsapp-image-2016-10-08-at-11-49-12  whatsapp-image-2016-10-08-at-11-49-06

65-jarig bestaan Scouting Valeouwe

65 jaar Scouting Valeouwe

In 1951 is Scouting Valeouwe opgericht en dat betekent dat we dit jaar 65 jaar bestaan!!:)
Dit vieren we 21 en 22 mei met een knallend jubileumweekend voor alle leden, leiding en bestuur.

 

Spar Bonder spekt de clubkas

13256082_1120230334682602_2467370246754517997_n
Het is bijna zover! OP donderdag 19 mei begint de ‘SPAR spek de clubkas’-actie. SPAR heeft deze actie speciaal  opgezet om de verenigingen in Loenen te steunen. Wij behoren tot de gelukkige deelnemers, waardoor we een mooi geldbedrag kunnen winnen.
Vier weken lang krijgen we de kans om zoveel mogelijk munten te verzamelen bij SPAR Bonder in Loenen. Bij iedere 15 euro aan boodschappen ontvang je een muntje die je bij de SPAR in de buis kan stoppen van de deelnemende verenigingen. Wij gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk muntjes in onze verenigingsbuis te krijgen.
Doe uw boodschappen bij SPAR en doneer deze munten aan Scouting Valeouwe. Hoe meer munten, hoe meer sponsorgeld wij uiteindelijk zullen ontvangen.
Vraag iedereen in je omgeving om de munten in onze buis te stoppen, zodat wij straks een mooi geldbedrag winnen waar we met de gehele vereniging iets moois van kunnen realiseren.
We hopen op jullie medewerking!